Wyroby oferowane przez hurtownie miesa

Na terenie Polski funkcjonuje niezliczona ilość hurtowni mięsa zajmujących się produkcją tudzież sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami wyposażonymi w chłodnie, co umożliwia dostarczanie świeżego towaru w dowolne miejsce kraju. Mięso to innymi słowy zdatne do spożycia zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z przylegającymi do nich tkankami oraz niektóre narządy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa określa się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w celach konsumpcyjnych, będących efektem chowu lub polowania w środowisku naturalnym.

Mięso rzadko bywa spożywane na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, lecz najczęściej jest przetwarzane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują szeroką gamę wyrobów produkowanych głównie z mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści od żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na białe i czerwone, jednak podział ten wcale nie jest związany z kolorem, tylko odnosi się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z kolei mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

program kadrowy

Oferowane przez hurtownie mięsa produkty pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa zawiera mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w ludzkim organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca bądź nawet zawał. Mięso jest ewidentnie najlepszym źródłem pełnowartościowego białka oraz zawiera wszelkie konieczne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce pochodzące z hurtowni mięsa są również niezastąpionym źródłem żelaza w codziennej diecie, które jest znacznie lepiej przyswajalne niż jakiekolwiek żelazo pochodzenia roślinnego.