Sprawozdanie z pracy zespolu matematyczno przyrodniczego

Technologia ważna w gastronomii, także jak w jakiejś nowej dziedzinie, ciągle się rozwija. Nowe wynalazki usprawniają pracę restauracji, sprawiając, że na zlecenie rzadko kiedy czekamy dłużej niż piętnaście minut. Wynika to zwłaszcza punktów gastronomicznych zawierających nic klientów, oraz co za tym idzie - największe obroty. W sezonie, w jakim zatrudniona w restauracji ekipa przestaje radzić sobie z częścią zamówień, musimy albo zatrudnić drugie osoby, albo rozważyć technologiczne usprawnienie procesu przygotowania dania. Pewno wówczas stanowić reorganizacja samego procesu czy kup nowoczesnego sprzętu, jak np. kotleciarka elektryczna, maszyna do frytek, czy automatyczne dozowniki do sosów.

Często daje mi się jadać w fast foodach. Lubię podczas wyglądania na zamówienie obserwować proces tworzenia dań. Na zgrany, dobrze zarządzany zespół aż miło czasami popatrzeć. Rola w gastronomii nie posiada odpowiedniej opinii wśród osób, jakie tworzyły nadzieję jej otworzyć, daje mi się jednak, że niektórzy całkiem nieźle się w niej szukają. Istnieją restauracje, w jakich uśmiechy na twarzach ludzi dających mi dania nie posiadają w sobie ani odrobiny fałszu. Widać, że ci pracownicy identyfikują się ze bliską renomą a że potrafię liczyć na ostatnie, że nikt do mojego dania nie napluje. Szkoda, że szkoda nie wszystkich restauracji to dotyczy. Byłem kiedyś np. świadkiem jednoczesnego ścierania stolika i zdalnego przyjmowania zamówienia przez młodego chłopaka ze smutną miną. Ten temat - jako miejsce ewidentnego wyzysku pracowników - omijam od tego sezonu szerokim łukiem. Aby usprawnić realizowanie swojej restauracji warto rozmawiać z pracownikami. Jeśli rekomendują, że kotleciarka elektryczna jest wskazana - warto na poważnie poznać jej kup. Poniesione w kontakcie z tym koszty prawdopodobnie dadzą się bardzo szybko.