Spozycie miesa drobiowego w ue

Sam termin mięso używany istnieje na ogół w miejscu kulinarnym oraz wyglądowi definicję konglomeratu tkanek, z jakich istotną jest tkanka mięśniowa, czerpana ze zwierząt rzeźnych lub łownych. Większość ludzi kontynentu europejskiego uważa mięso za drink z drogich czynników pożywienia wzbogacającego codzienną dietę w białko, zaś hurtownie mięsa płacą za dostarczanie konsumentom artykułów pochodzenia zwierzęcego.  Mięso jako składnik ludzkiego pokarmu istnieje już z czasów prehistorycznych, kiedy spożywanie białka zwierzęcego pokazało się ekonomicznym środkiem na dostarczanie organizmowi dużych dawce energii. Prawdopodobnie doświadczenie na życie mięsa stanęło zatem w stanie zlodowaceń, kiedy ciężko było uzyskać pokarm roślinny i jedzenie mięsa było się jednym z pierwszych elementów przetrwania.

Działalność hurtowni mięsa bywa współcześnie bojkotowana przez różne ruchy wegetariańskie, których ludzie mają jedzenie przetworów mięsnych za pracę nieetyczną, gdyż będącą konsekwencję zabijania organizmów ludzkich. Powstanie wegetarianizmu zostało stworzone zwróceniem opinii na wyglądy przyjazne i zdrowotne produkowania jedzenia opartego na uboju zwierząt rzeźnych, a zwłaszcza zwierząt przechowywanych w warunkach hodowli przemysłowej. Istnienie wegetarianizmu poniekąd zagraża istnieniu hurtowni mięsa, bowiem istnieje wówczas sprawa propagująca dietę bezmięsną. Otóż mianem wegetarianizmu decyduje się świadome i celowe wyłączenie z prostej diety mięsa, w współczesnym także ryb oraz owoców morza.

Weganizm jest najbardziej radykalny odłam wegetarianizmu, który polega na unikaniu wszystkich produktów pochodzenia zwierzęca, czyli nie tylko mięsa, a również jajek, mleka i przetworów mlecznych. Istnieje wówczas kierunek bycia połączony z jakimiś ruchami wyznaniowymi, albowiem sam wegetarianizm rozwinął się w II millenium p.n.e. na obszarze subkontynentu indyjskiego, gdzie był charakter stricte religijny. Europejscy wegetarianie pojawili się dopiero w VI wieku p.n.e., zaś za inicjatorów praktykowania diety bezmięsnej jako nieetycznej bierze się Pitagorejczyków. Pomimo wielu racji natury czystej i humanitarnej dotyczących wegetarianizmu, nadal grupę ludzi spożywa mięsa z tychże jedynych przyczyn, co w fazie lodowcowej. Zanim nie zostaną stworzone satysfakcjonujące dla użytkowników odpowiedniki produktów białkowych pochodzenia zwierzęcego, spożywanie mięsa nadal będzie standardem, a hurtownie mięsa jeszcze przez długi okres będą cieszyły się dużą rzeszą klientów.