Programy komputerowe na recepcji

Talerz wędlin jest jedynym z najbliższych i najpiękniejszych poglądów na założenie zestawu smacznych przekąsek. Jeżeli wezwaliśmy do siebie siedzi oraz nie wiemy, czym ich podjąć, możemy wykonać apetycznie wyglądający talerz z wędlinami.

Aranżacja Najlepiej talerz ukazuje się, gdy ułożone na nim efekty są nowe odcienie i stany. U siebie możemy ułożyć plastry jasnej polędwicy i wszystkie plasterki salami. Ważne jednak, by poszczególne plastry tworzyły piękną kompozycję. Możemy je napisać plasterkami w rządku w taki zabieg, by każdy rulonik był pewny. Ciekawszym, jednak bardziej złożonym rozwiązaniem, jest napisanie plastrów w sytuacji kwiatów. Po nadaniu im właściwego kształtu wystarczy nabić je na wykałaczkę.

Estetyka Talerz wędlin pragnie być podany w porządek, który będzie przedstawiał się smacznie i elegancko. Wszystkie plasterki winnym być pokrojone równo i cienko przy pomocy ostrego noża lub profesjonalnego sprzętu, którym prawdopodobnie żyć krajalnica do wedlin. Kawałki kiełbas można przekroić pod skosem i kupować obok rulonów.

Dodatki Na talerzu wędlin możemy też ułożyć oliwki, sery, pomidory koktajlowe i listki sałaty. Coraz większym wyjściem jest nakładanie w rulonach szparagów lub dawanie w nich farszu. Chyba on ładować się z pasty jajecznej, papryki, kremu chrzanowego, musztardowego lub pesto. Świetnym dodatkiem do takich ruloników będzie potrawa z łososia i kremu ziołowego. Jeżeli jako dodatek wybieramy ser, to warto jego smak przystosować do smaku wędlin. Dlatego najlepiej podawać ostre, dojrzewające sery zgodnie z dojrzewającymi wędlinami, takimi jak szynka parmeńska lub kiełbasa chorizo.

Trunki Do przystawek robiących się z łagodnych wędlin najlepiej pasuje białe, dobre wino. Jeżeli stosowane przez nas wędliny są niewiele lepszy smak, warto na stole postawić czerwone wino wytrawne. Odpowiednim rozwiązaniem jest najpierw podanie łagodnych wędlin z winem białym, potem ostrzejszych wraz z serem, do jakich najbardziej odpowiada wino czerwone, a na efekcie zestawu pasztetów i roladek z łososia z winem różowym.