Home Uncategorized Maszynka do mięsa żleb

Maszynka do mięsa żleb

by kamil Październik 22, 2017

Wilk do ciała więc nic innego jak maszyna, służąca do rozdrobnienia i mielenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które wywoływane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje zastosowanie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego ciała jest wyraźnie szersza niż w gospodarstwie domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego – siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do ciała muszą płacić zapotrzebowaniom przetwórcy.

Wielki asortyment wilków na targu kupi na dobór odpowiedniego narzędzia na potrzeby placówki, dzięki temu godzina na studium potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na minutę) oraz nie wymaga niemałego wydatku wysiłku fizycznego. Wilki mają formę prostą, elementy można łatwo zdemontować, co wysoko ułatwia obsługę, proces czyszczenia i utrzymanie czystości, wpływa na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie dania ze określeni nierdzewnej lub stopów aluminium, wysoka klasa wykonania decyduje o wielkiej siły maszyny. Jak wszystkie urządzenia wykorzystywane w przemyśle spożywczym, wilki muszą robić warunki CE zaufania i higieny pracy. Działanie wilka – mięso do rozdrobnienia plasuje się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do zespołu tnącego. Zespół tnący wtłacza ciało w oczka siatki, a następnie ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest mieszane z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i poddawane dalszym procesom obróbki, w relacje od rodzaju końcowego produktu – wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W współzależności od rodzaju mięsa stawia się siatki o różnej średnicy oczek oraz noży. Wilki można zaopatrzyć w drugie akcesoria, które dadzą np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To łatwe urządzenie, dostępne w popularnych cenach, wykorzystywane w fabrykach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie istnieje na taką różnicę kiedy w licznych zakładach produkcyjnych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów i nowych ulepszaczy.

You may also like