Marnowanie zywnosci pdf

Każdego roku w Polsce są marnowane, zarówno przez sklepy, kiedy i osoby prywatne, setki ton żywności. Każda rodzina wyrzuca żywność za około pięćdziesiąt złotych. Skutecznym rozwiązaniem jest pakowanie próżniowe żywności.

Koszt zakupu maszyny do próżniowego pakowania żywności, wynosi od kilkudziesięciu do jakiś półtora, czy dwóch tysięcy, w relacje od producenta i pracy, jakie jest. Wydatek poniesiony na zakup, dość łatwo się zwróci, ze powodu na ostatnie, iż będziemy kupić mniej jedzenia. Wyposażenie jest bajecznie proste w obsłudze. Cały proces liczy na połączeniu jednej strony folii, następnie należy dać produkt, po czym następuje zgrzanie z pozostałej strony, z jednoczesnym odsysaniem powierza przez pompy zawarte w organizacji. W obecny zabieg folia idealnie należy do pakowanego produktu, również stanowi on hermetycznie zamknięty. Pakowanie próżniowe zezwala na wielokrotne przedłużenie przydatności do użytkowania, w współzależności z produktów, od trzech do pięciu razy, i chroniąc ją w lodówce lub zamrażalce jeszcze dłużej. Takie pakowanie żywności, jest świetnym środkiem na wszystkiego typu biwaki, gdzie nie ma kontaktu do lodówki, albo istnieje on niski. Dzięki tej technologii, żywność długo zachowuje świeżość, i jej zapach oraz dodatek, czy wartości odżywcze, też się nie zmieniają. Jedzenie zachowuje odpowiednią wilgotność, i noszone w zamrażalniku, nie ulega zmarzlinie. Pakowanie próżniowe, chroni przed bakteriami oraz pleśnią, jednak należy mieć, aby przed dotknięciem danego do zapakowania produktu, umyć dokładnie ręce, lub nałożyć rękawiczki, aby uniknąć przedostaniu się drobnoustrojów na życie. Technologia ta również pozwala, na ograniczenie czasu marynowania mięsa do ok. dwudziestu minut, istnieje ostatnie istotna oszczędność czasu, i kupi łatwo przygotować potrawę, jak np. zjawią się niespodziewani goście. Pakować można dosłownie wszystko: ryby świeże i wędzone, mięso, gotowe dania, itp.