Bitki wolowe kwestia smaku

exlinkZobacz naszą stronę www

Lub potrafi żyć piękno lepszego w naszym domu, niż świeży, jednocześnie mocny i chrupiący kotlet schabowy usmażony na złoto i cieniutko potłuczony? Aby schabowy miał idealną strukturę, wymaga być odpowiednio roztłuczony - na tyle, by mięso stało się delikatne, i po przysmażeniu kruche, a tymczasem nie tak mocno, by kotlet nie był za wysoki, inaczej podzieje na soczystości. I w sukcesu bitek wołowych potrzebujemy pokroić ciało w właściwej grubości plasterki, a następnie tłuc je tłuczkiem do ciała, by osiągnęło odpowiednią grubość i strukturę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w dodatku z lekkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam swój tłuczek do ciała, którym będziemy mogli samodzielnie sprawdzić jakość ubijanych kotletów. A przy ogromniejszej miary kotletów, na przykład dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, albo gdy stosujemy do nich mięso coś niższej jakości, na dowód karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie również to, gdy przyrządzamy kotlety w interesach żywienia zbiorowego, lub na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością umieszcza się tłuczenie kotletów ręcznie, bo można łatwo opaść z chęci, ponadto tłuczek do mięsa jako narzędzie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na tak takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Stąd też, jeśli chcemy rozbijać mięso na kotlety często, w całej sumy, albo z konkretnego mięsa, oszczędźmy sobie grup i zainwestujmy w dodatkowe urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest zwykle swoja w obsłudze - wystarczy wprowadzić do niej element mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, a drugim otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na całkowitej grubości mięsa. Jeśli zależy nam, by całe nasze kotlety były podzielone równomiernie, łatwo i chętnie, wówczas nie posiada lepszego wyjścia, jak właśnie kotleciarka do celu domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie istnieje toż taki spory wydatek - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem łatwym w obsłudze, w utrzymaniu w czystości, dodatkowo nie przesadnie kosztownym, kiedy potrafiło się zdawać.